Musztarda stołowa to jedna z najstarszych przypraw i jest używana od tysięcy lat. Pochodzi z Europy, gdzie powstała z mieszanki ziaren gorczycy i słonej wody. Słona woda czyniła ją bardziej kwaśną i miała właściwości antyseptyczne. Pierwotnie musztarda stołowa stosowana była jako przyprawa do mięs i sosów, a także jako środek leczniczy. W XII wieku przyprawa ta trafiła do Anglii, gdzie stała się popularnym składnikiem wielu potraw. W tym samym czasie Francuzi zaczęli dodawać do musztardy cukier i inne składniki. Nasza musztarda stołowa to tradycyjna polska receptura.
Musztarda wspaniale komponuje się z wędzonymi mięsami i jest idealnym dodatkiem do kanapek z grillem. Ma świeży, ostry smak, który urozmaici Twoje przyjęcie. Dodanie musztardy do kiełbasek, karkówki lub hamburgerów sprawi, że będą one jeszcze smaczniejsze. Dzięki musztardzie możesz też wyczarować wyśmienitą sos do grillowanych ziemniaków.
Musztarda sarepska jest zazwyczaj używana głównie do sosów lub jako przyprawa do mięs. Zazwyczaj składa się z mielonej gorczycy, octu, miodu, soli, musztardy i często innych przypraw.
Musztarda stołowa ma delikatny smak i jest częstym dodatkiem do kanapek lub jako przyprawa do sałatek. Jej skład to mielona musztarda, ocet, miód, sól, cukier i często innych przypraw.